Tuesday, March 4, 2014

TERVEYS KUNTOON RUOKA-AINEILLA - ORAC-ARVOT

Ajattele, että käsissäsi oleva ruoka voi auttaa sinua voimaan paremmin. Ruoka voi parhaimmillaan auttaa sinua ehkäisemään ja lieventämään monia sairauksia. Kuten esimerkiksi nivelrikkoa vähentämällä tulehdusta, parantamalla nivelen liikkuvuutta ja kipua helpottamaan. Yksi erinomaisen hyvä asia ruoan parantavassa voimassa on, että siinä ei ole sivuvaikutuksia. Seuraavassa listassa on mainittu muutamia hyviä lähteitä:

Mausteet
Maapallon antioksidanttirikkaimmat tuotteet löytyvät mausteista. Jauhetun neilikan ORAC-arvo on huikeat 290,000. Vertailun vuoksi pakurikääpä 52,000 ja mustikka 4,669 (oracvalues.com). Joten jos haluat ruokaasi terveyttä, mausta se oikeilla mausteilla!*
Myöhemmin alhaalla olevasta taulukosta näet esimerkkejä antioksidanttiarvoista (ORAC)

Mustikka
Tämä metsiemme supermarja sisältää suuren määrän antioksidanttia. Se auttaa ehkäisemään tulehdusta sekä suojaa elintärkeitä solujamme saasteilta, torjunta-aineilta, tupakansavulta yms. terveyttämme uhkaavilta aineosilta.

Pakurikääpä
Tee tästä toisesta metsiemme aarteesta terveysuute, jota voi juoda sellaisenaan, käyttää kahvin joukkoon, smoothien pohjana, raakasuklaassa tai vaikkapa käyttää riisin keittovetenä. Pakurikäävän antioksidantti-arvo on huikea 52.000 (ORAC-arvo).

Lohi
Lohessa on merkittävä määrä omega-3 rasvahappoja, jotka vähentävät tulehdusta. Tutkimusten mukaan ihmiset jotka käyttävät tulehduskipulääkkeitä, ovat voineet joko vähentää tai lopettaa kokonaan niiden käytön kun omega-3 tasot ovat riittävän ylhäällä.

Banaani
hedelmän sisältämä magnesium ja potassium auttaa kasvattamaan luuston tiheyttä. Magnesiumin tiedetään lievittävän nivelkipujen oireita. Ei siis ihme, että puissa kiipeilevät apinat pitävät näistä herkuista.

Appelsiini

C-vitamiini on tärkeä rustokudoksen kehitykseen. Liian pieni määrä C-vitamiinia saattaa aiheuttaa polven nivelrikkoa. **

Vihreä tee
Vihreän teen tiedetään auttavan myös niveliin. Sen sisältämät fytokemikaalit vähentävät tulehduksia ja toki sillä on monia muitakin positiivisia vaikutuksia terveyteemme.

Ananas
Bromelaiini on ananaksen superentsyymi, joka auttaa mm. tulehdukseen ja ruoansulatukseen. Sitä on kaikkialla ananaksessa, mutta eniten ananaksen ydinosassa, keskellä hedelmää. Osta siis koko hedelmä, jos haluat parhaimman lähteen.

Lisäravinteita nivelille:
Glucosamiini, Kondroitiinisulfaatti, omega-3, Krilliöljy, resveratrol, MSM (ruston tuotanto), kalsium, C-vitamiini, D-vitamiini, K-vitamiini.  Jatkuvasti löydetään uusia nivelille hyödyllisiä aineita, joten kannattaa lukea paljon eri lähteistä.

ORAC-arvo
ORAC-arvo kertoo ruoan terveysarvosta. Se kertoo menetelmästä, jota käytetään mitattaessa antioksidanttien määrää ruoassa ja lisäravinteissa. Mitä korkeampi ORAC-arvo, sitä tehokkaammin se toimii vapaita happiradikaaleja vastaan. Vapaita happiradikaaleja on kaikkialla, ilmassa, kehossamme sekä materiaaleissa ympärillämme. Ymmärrät sen ehkä helpommin konkreettisella esimerkillä. Kun löydät vanhan muoviämpärin ja se on alkanut hajoamaan. Sen ovat aiheuttaneet vapaat happiradikaalit. Miksi vanhoja taideteoksia suojataan? Niitä suojataan happiradikaaleilta, jotka rappeuttavat niiden kunnon. Sama pätee meihin ihmisiin. Siksi on elintärkeää suojata kehoamme antioksidanteilla näitä terveytemme rappeuttajia vastaan, jotka aiheuttavat mm. sydänkohtauksia ja syöpää. Pystyt hillitsemään ikääntymisen merkkejä ja sairauksia pitämällä huolta riittävästä antioksidanttiarvostasi.

Muutamia ORAC-arvoja / 100g kyseistä tuotetta
  1. Neilikka, jauhettu 290,283
  2. Oregano, kuivattu 175,295
  3. Rosmariini, kuivattu 165,280
  4. Timjami, kuivattu 157,380
  5. Kaneli, jauhettu 131,420  
  6. Kurkuma, jauhettu 127,068
  7. Ruusunmarja 96,150
  8. Muskotti, jauhettu 69,640
  9. Raakakaakao nibsit 62,100
  10. Basilika, kuivattu 61,063
  11. Kookos, kuivattu 55,653
  12. Pakurikääpä 52,000
  13. Mustapippuri 34,053
  14. sinapinsiemen, keltainen 29,257
  15. Raaka kookosjauhe 95,500
  16. Gojimarja (luomu) 25,300
  17. Acai-marja 18,500
  18. Inkivääri, raaka 14,840
  19. Piparminttu, raaka 13,978
  20. Tumma suklaa 13,120
  21. Kidney-pavut, kypsät siemenet 8,606
  22. Pistaasipähkinät 7,675
  23. Luumu 5,770
  24. Valkosipuli, raaka 5,708
  25. Vadelma, raaka 5,065
  26. Mustikka 4,669
  27. Punaviini, Cabernet Sauvignon 4,523
  28. Mansikka 4,302
  29. Omena, red delicious kuorineen 4,275
  30. Rusina 2,830
  31. Mangosteen 2,500
  32. Cashew, raaka 1,948
  33. Avocado, raaka 1,922
  34. Kukkakaali, keitetty 1,387
  35. Sitruuna, ilman kuorta 1,346
  36. Aprikoosi, raaka 1,110
  37. Tee, hanaveteen keitetty 1,128
  38. Sipuli, raaka 913
  39. Nonihedelmä, raaka 800
  40. Banaani, raaka 795
  41. Porkkana 697
  42. Omenaviinietikka 564
  43. Tomaatti, raaka 546
  44. Jäävuorisalaatti, raaka 438
  45. Maissi, makea, keltainen, tölkissä 413
  46. Valkoviini 392
  47. Ananas, raaka 385
  48. Neitsytoliiviöljy 372
* Oikeilla mausteilla tarkoitetaan tässä terveydelle hyviä. Tässä kerrotaan myös miksi se ei aina ole niin helppoa saada sitä terveellisempää tuotetta. Otetaan esimerkiksi kaneli. Suomeen tuodaan pääasiassa maustekanelia, joka sisältää kumariinia (kassiakanelilajike Cinnamomum cassia). Kumariini on maksalle myrkyllinen aine (maksatoksinen). Turvallinen päiväannos 50 kiloisella ihmisellä on 1 teelusikallinen normaalia kaupan kanelia (n. 5 mg kumariinia). Kumariinia vähän sisältävää kaneli on nimeltään Ceylonin kaneli. Se tulee Sri Lankasta, jonka tuotantomäärät ja toimitusvarmuus ovat teollisuuden tarpeisiin liian heikkoja. Lisäksi sen maku on mieto. Siksi leipomotkaan eivät mielellään käytä sitä. Ceyloninkanelia saa Suomessa lähinnä luontaistuotekaupoista. Suuret mausteen maahantuojat eivät tätä lajiketta Suomeen tuo.

**(The Arthritis Research Institute of America, Inc. / Journal Public Health Nutrition)
Lisää ORAC-arvoja löydät tästä: oracvalue.com
Lähteitä: Yle.fi, Evira.fi, Wikipedia, Wiki.answers.com, oracvalues.com, US department of Agriculture/Journal of American Chemical Society

1 comment:

  1. Hei Tommi! Ihania juttuja sulla täällä! Vilkaisisitko minun juttuja, sivun tekeminen vasta alussa https://kirsikkaliving.blogspot.com/

    ReplyDelete